B|Braun - Germany HQ

B|Braun - Germany HQ

Client
B Braun
Typology
No items found.
Location
Melsungen, Germany
Year
2018

Challenge

Riconvertire un ex sanatorio, nel cuore di un parco in Germania, nella nuova sede della B. Braun. Creare un luogo dove le divisioni centrali potessero vivere sotto lo stesso tetto per facilitare il teamwork e crea sinergie. Coniugare l’attività di conservazione di un luogo definito ‘storico’ dalla sovraintendenza locale, con elementi e sistemi sostenibili, ha portato il team di progettazione a puntare, in sintonia con la volontà del cliente, a un’operazione di ritorno alle origini.

Strategy & Approach

La struttura originaria del building era caratterizzata da un sistema rigido di camere e corridoi che è stato aperto per creare spazi più flessibilità per diversi work-setting. La distribuzione interna è stata implementata con una nuova parte di edificio per offrire nuovi funzioni: uffici, un ristorante, una conference hall, una libreria scientifica, un learning center.

Final experience

Dove un tempo sorgeva la loggia in cui passavano le giornate i pazienti, respirando aria pura, oggi, si legge un elemento architettonico che rievoca la sua essenza originaria. Lo svuotamento del corpo centrale ha lasciato spazio al nuovo foyer a tutta altezza, contenente una scala spiroidale baricentrica, emblema del respiro. La complessità materica, progettuale e tecnologica, così come, nello straordinario processo della respirazione, si celano dietro un’architettura lieve e accogliente. Un edificio semplice da vivere e da fruire… come respirare.

(en)

Challenge

Reconverting an ex sanatorium situated in the heart of a park in Germany, into the new B. Braun’s Headquarters. Creating a place where the job functions of the main departments could live under the same rooftop to simplify the teamwork and create synergies. The whole building is protected by the local heritage for its cultural value. The project considered the preservation and refurbishment of the building together with new high effect architectural elements.

Strategy & Approach

The original building structure characterized by a rigid system of hospital rooms and corridors has been opened to obtain more flexible spaces for different work-settings. The inner distribution has been improved with a new building part in order to gather additional functions: office spaces, restaurant, conference hall, scientific library and learning center.

Final experience

Where once there was the loggia where the patients cured from respiratory diseases today rises the central body that was emptied to make space for the new full-height social foyer with barycentric spiral staircase that symbolises breathing. The technological and design complexity, as well as the extraordinary act of breathing, hide behind a lightweight and welcoming architecture. A building that can be enjoyed and utilised easily... just like breathing.

L’idea progettuale proposta da Il Prisma per l’ex-sanatorio si basa sul concetto essenziale del respiro, conservando la forza espressiva e l’atmosfera del luogo e, insieme, con l’integrazione e la rivisitazione compositiva e funzionale, il vigore “muscolare” dell’edificio.

L’innovativa idea progettuale mira a preservare il carattere storico del building: una volta i pazienti venivano nella foresta di Melsungen (Melsungen’s municipal forest) per guarire dalla tubercolosi. L’idea essenziale nel ripensare questo ambiente era di migliorare la salute delle persone. Allo stesso modo, la filosofia aziendale si basa proprio sul miglioramento sostenibile, sul comfort ambientale ed emotivo delle persone nel mondo.

La complessità materica, progettuale e tecnologica, così come, nello straordinario processo della respirazione, si celano dietro un’architettura lieve e accogliente. Un edificio semplice da vivere e da fruire… come respirare.

Lo svuotamento del corpo centrale ha lasciato spazio al nuovo foyer a tutta altezza, contenente una scala spiroidale baricentrica, emblema del respiro.

La sua struttura permette di collegare tutti i piani e le due ali principali del complesso, in passato non comunicanti; questo intervento ha generato una maggiore apertura e collegamento tra il fulcro principale del building e i corridoi che portano agli spazi uffici.

La scala è formata principalmente da una struttura in carpenteria metallica e vetri curvi perimetrali, che seguono il movimento generato dalla spirale. Gli elementi portanti si flettono gradualmente secondo un sistema di tensione, generato dai tiranti che lavorano sui diversi livelli.

L’involucro interno si allinea alla porzione della facciata meridionale, oggetto di una completa riconfigurazione dal primo al terzo piano, con lo scopo di dare una reinterpretazione contemporanea della loggia originaria. L’esito è una continuità di materiali e geometrie con un impatto visivo omogeneo.

(en)

Il Prisma's design for the former sanatorium is based on the overall concept of breathing, keeping the expressive features of the location, along with its compositional and functional revisitation, the “muscular” strength of the building.

The design was aimed to preserve the building, implementing state-of-the-art thermal and environmental comfort and functionality. While the original facades were protected and maintained, the atypical metallic coating and the windows, which had been added in the '70s, have been removed. New full-height glass walls and loggias have been realized to recall the former open balconies that made the facade of the original building unique.  

The technological and design complexity, as well as the extraordinary act of breathing, are hidden behind a lightweight and welcoming architecture. A building that can be enjoyed and utilized easily... just like breathing.  

One of the most characterizing elements of the project is the central foyer with the iconographic helix staircase. The helicoidally structure creates wider spaces and allows to connect all floors and the two main wings of the complex to the corridors, leading to the offices. The cantilevered steel frames, which follow the rotation of the staircase, as well as the full-height curved glasses that are deformed "cold" and kept under mechanical pressure are part of the architectonical climax which culminates by a wide squared skylight. This element is made by a special selective glass and filters solar beams with high performance, allowing at the same time a clear vision of the outside.  

The internal casing aligned with the South facade; it was subjected to a full reconfiguration from the first to the third floor, in order to deliver a contemporary reinterpretation of the original loggia. The result is a continuity of geometries and materials that create a homogeneous look.

Related

B|Braun - Germany HQ

Client
B Braun
Typology
No items found.
Location
Melsungen, Germany
Year
2018

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Heading

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.